KRAV MAGA

KRAV MAGA SYSTEM

Το Κραβ Μαγκά είναι ένα σύστημα πρακτικής και τακτικής που διδάσκει πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται όλων των ειδών οι επιθέσεις και η βία. Προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους στα αντικείμενα της αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, στις ικανότητες της μάχης και της αναμέτρησης, όπως επίσης και στην ικανότητα να υπερασπίζονται άλλους, με έναν μοναδικό και κατανοητό τρόπο διδασκαλιών.

Όλες οι τεχνικές του Κραβ Μαγκά εκτελούνται σύμφωνα με τις βασικές αρχές του: Αποτροπή, αποφυγή, διαφυγή και υπεκφυγή. Ρίψεις και ανατροπές προς όλες τις κατευθύνσεις και γωνίες. Επιθέσεις και αντεπιθέσεις που εκτελούνται από όλες τις θέσεις και τις στάσεις, με όλους τους ρυθμούς και προς όλους τους στόχους, αποστάσεις, μήκη, ύψη, γωνίες και κατευθύνσεις. Χρήση όλων των κοινών αντικειμένων για λόγους άμυνας. Υπεράσπιση από όλες τις άοπλες επιθέσεις: γροθιές, λακτίσματα και κάθε είδους χτυπήματα. Διαφυγές από όλων των ειδών τις λαβές και τα κλειδώματα. Υπεράσπιση από όλες τις ένοπλες επιθέσεις και απειλές από μαχαίρι και κοφτερά αντικείμενα, ραβδιά και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, καθώς και όλα τα πυροβόλα όπλα. Χειρισμός και αντιμετώπιση των παραπάνω επιθέσεων, όταν προέρχονται από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις και μέρη. Όταν εκτελούνται από έναν ή πολλαπλούς επιτιθέμενους. Όταν συμβαίνουν σε όλα τα πιθανά μέρη, τις θέσεις και τις στάσεις. Συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων ή των ανοιχτών χώρων, ενός σοκακιού, μιας σκάλας ή ενός αυτοκινήτου. Σε όλα τα είδη εδάφους, στο νερό, όταν υπάρχει ελευθερία ή περιορισμένος χώρος κινήσεων. Ενώ οι αμυνόμενοι είναι σταθεροί ή κινούνται, κάθονται ή είναι όρθιοι είναι ξαπλωμένοι ανάσκελα, στο πλάι ή μπρούμυτα. Φυσικός και νοητικός έλεγχος και αφοπλισμός. Προετοιμασία των εκπαιδευομένων να λειτουργούν σε όλες τις περιστάσεις και τα σενάρια, σε κάθε είδους περιβάλλοντα μάχης και αναμέτρησης, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τις προδιαγραφές της εργασίας τους. Το Κραβ Μαγκά προσφέρει ικανότητα και φέρνει τεχνική, τακτική, φυσική και νοητική ανάπτυξη, καθώς και ικανότητα προσαρμογής στην κάθε κατάσταση.

Το Κραβ Μαγκά είναι ένα πολύ σύγχρονο και πρωτοποριακό στυλ αυτοάμυνας, το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται και τελειοποιείται μέσα από την εμπειρία της αληθινής σύγχρονης μάχης και αυτοάμυνας. Οι εξασκούμενοι σε αυτό ενσωματώνουν συνεχώς νέα μαθήματα, τα οποία έχουν σκοπό να βελτιώσουν τις τεχνικές του στυλ, ενθαρρύνοντας την ατομική δημιουργικότητα του μαθητή. Το Κραβ Μαγκά αναπτύχθηκε για χρήση στον δρόμο, έτσι σε αυτό δεν υπάρχουν κανόνες. Όταν κάποιος δέχεται μία βίαιη επίθεση στον δρόμο δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει πόσους αντιπάλους ή όπλα θα αντιμετωπίσει. Γι’ αυτόν τον λόγο η εξάσκηση στο Κραβ Μαγκά βασίζεται σε ένα σύστημα χωρίς κανόνες. Σε μία βίαιη επίθεση στον δρόμο, το κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε τεχνικές είναι απαραίτητες (χωρίς φυσικά να υπερβαίνει το όρια που ορίζει ο νόμος της κάθε χώρας) για να υπερασπιστεί τον εαυτό του/της. Γι’ αυτό και στο Κραβ Μαγκά δεν διεξάγονται ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, ούτε υπάρχουν φόρμες εξάσκησης. Οι τεχνικές πού εκτελούνται κατά την εξάσκηση του στυλ πρέπει να είναι αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες σε μία κατάσταση αληθινής συμπλοκής. Στην πράξη, οι μαθητές διδάσκονται τα ευάλωτα σημεία, π.χ. αυχένας, κρόταφοι, μάτια, λαιμός, γόνατα, βουβωνική χώρα κλπ., του ανθρώπινου σώματος και ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν αυτήν τη γνώση για να αποτρέψουν μια επίθεση. Το Κραβ Μαγκά χρησιμοποιεί μία απλή μέθοδο προσέγγισης στην εκμάθηση. Δια μέσου συνεχούς προπόνησης και επανάληψης, οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές άμυνας ενάντια σε κάθε είδους επίθεση, γίνονται σχεδόν δεύτερη φύση και αυτόματες, έτσι ώστε στις αληθινές συμπλοκές του «δρόμου» να χρησιμοποιηθούν αμέσως. Με το να δίνει έμφαση και να εξασκεί λίγες τεχνικές κλειδιά για κάθε επίθεση, το Κραβ Μαγκά είναι σε θέση να κατέχει μία μεγάλη ποικιλία από αμυντικές επιλογές, τις οποίες δύσκολα μπορεί κανείς να βρει σε άλλα στυλ, καθιστάμενο έτσι ένα ολοκληρωμένο μαχητικό σύστημα.


Συχνες Ερωτησεις


Καταρχάς πρέπει να συμμετάσχεις σε μία προπόνηση KRAV MAGA. Ενημέρωσε τον εκπαιδευτή ή την εκπαιδεύτρια για τη φυσική σου κατάσταση ή ενδεχόμενα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζεις. Σιγουρέψου ότι ο εκπαιδευτής σου διαθέτει πιστοποίηση από κάποια μεγάλη ομοσπονδία ή οργανισμό KRAV MAGA του Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι η ύλη που διδάσκεσαι είναι πράγματι η ύλη του συστήματος, αλλά και ότι ο εκπαιδευτής σου συνεχίζει να εκπαιδεύεται από Ισραηλινούς υψηλόβαθμους δασκάλους τακτικά.
Όλοι, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική τους διάπλαση. Σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης αφιερώνεται στην τακτική αντιμετώπιση του κινδύνου. Στόχος του συστήματος είναι, πρώτα απ’ όλα, η εκπαίδευση του μαθητή στη γρήγορη αντίληψη και εκτίμηση του κινδύνου και στη λήψη της σωστής απόφασης κάθε φορά. Το KRAV MAGA διδάσκει τακτικές αλλά και τεχνικές πρόληψης, ασφαλούς διαφυγής, ελεγχόμενης εμπλοκής και πλήρους εμπλοκής, ανάλογα με τη φύση του περιστατικού. Επίσης, το KRAV MAGA εκμεταλλεύεται τις ενστικτώδεις αντιδράσεις του ανθρώπου απέναντι στον κίνδυνο (π.χ. το σήκωμα του χεριού όταν περιμένουμε χτύπημα στο κεφάλι), για να «χτίσει» πάνω τους τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά σενάρια επίθεσης. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν το KRAV MAGA ένα προσιτό σε όλους σύστημα αυτοάμυνας.
Απαραίτητα χρειάζεται προστατευτικό γεννητικών οργάνων (σπασουάρ) και μασελάκι (mouth guard). Ειδικά για τους άντρες εκπαιδευόμενους, το σπασουάρ πρέπει να έχει ενίσχυση – να ενδείκνυται δηλαδή για πολεμικές τέχνες. Αυτά τα δύο απαραίτητα προστατευτικά αρκούν για τις πρώτες προπονήσεις. Ο εκπαιδευτής καθοδηγεί για τον υπόλοιπο εξοπλισμό, που θα χρειαστεί καθώς προχωρούν οι προπονήσεις.