PENCAK SILAT

PENCAK SILAT

To Pencak Silat είναι μια πολεμική τέχνη η οποία προέρχεται από την Ινδονησία. Αποτελεί μια μορφή αυτοάμυνας η οποία συνδυάζει κλωτσιές, λακτίσματα, πιασίματα, κλειδώματα και διάφορες τεχνικές με όπλα μέσω ενός αρμονικού και ταυτόχρονα δυναμικού κινητικά στυλ. Όλα τα ανωτέρω βρίσκονται σε συμφωνία με παραδοσιακές νόρμες και αξίες όπως η αδελφότητα, η αυτοσυγκράτηση, η ευγένεια, η πίστη και ο σεβασμός για τους άλλους.

To Pencak Silat έχει πολύ μεγάλη απήχηση παγκοσμίως. Δεν περιορίστηκε μόνο στην Ινδονησία, αλλά διαδόθηκε και στην Μαλαισία, το Brunei, το Vietnam, την Σιγκαπούρη, τις νότιες Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη. Λόγω αυτού, η Ινδονησία, η Μαλαισία η Σιγκαπούρη και το Brunei δημιούργησαν ένα διεθνή οργανισμό πολεμικών τεχνών ο οποίος απαρτίζεται από διάφορα κράτη.

Ο διεθνής αυτός οργανισμός πολεμικών τεχνών ονομάζεται Persekutuan Pencak Silat Antara Bangsa (Persilat). Η Persilat ιδρύθηκε στις 11 Μαρτίου 1980 μετά από πρωτοβουλία του Eddie M. Nalapraya από την Ινδονησία, ο οποίος διατελούσε πρόεδρος του IPSI εκείνη την περίοδο

ΙΣΤΟΡΙΑ


Η Ινδονησία περικλείεται από δάση και διάφορα είδη άγριων ζώων και ως εκ τούτου οι Ινδονήσιοι ιθαγενείς ήταν συνηθισμένοι στο να προστατεύονται από απειλές τόσο από άλλους ανθρώπους όσο και από την φύση. Αναγκάστηκαν λοιπόν, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές φυσικές συνθήκες να αναπτύξουν κάποιες μαχητικές κινήσεις. Βλέποντας και εφαρμόζοντας κινήσεις άγριων ζώων όπως η μαϊμού, η τίγρης, το φίδι, το γεράκι κ.α., δημιούργησαν την πρώτη μορφή του σημερινού Pencak Silat.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, αυτή που υποστηρίζει ότι το Pencak Silat προήλθε από τις υψηλές δεξιότητες που είχαν αναπτύξει οι Ινδονησιακές τοπικές φυλές στο κυνήγι και τον πόλεμο. Η Κίνα και η Ινδία επηρέασαν επίσης την πολεμική τέχνη του Pencak Silat.

Στο παρελθόν δόθηκαν πολλά διαφορετικά ονόματα στην Ινδονησιακή αυτή τέχνη, τα οποία κυρίως αναφέρονται στην κάθε επαρχία. Τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Parmoca, Silat Sile, Silat, Pencak, Penak, κλπ. Για παράδειγμα, το όνομα Pencak χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Java και το όνομα Silat κυρίως στην Sumatra. Το όνομα Pencak Silat το οποίο γνωρίζουμε σήμερα υπήρχε πριν από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και είναι στην ουσία ένας συνδυασμός των δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενων όρων της πολεμικής αυτής τέχνης. Ο οργανισμός αυτός αποτελεί τον πρόδρομο της σημερινής ομοσπονδίας Pencak Silat, της IPSI (Ikatan Pencak Silat Indonesia).

Εικάζεται ότι το Pencak Silat άρχισε να διαδίδεται περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. αλλά κανείς δεν μπορεί να το υποστηρίξει με βεβαιότητα. Θεωρητικά ξεκίνησε να διαδίδεται από την Σουμάτρα σε διάφορες περιφέρειες της νοτιοανατολικής ασιατικής ακτογραμμής.

Η διάδοση του Silat έγινε όπως με όλες τις άλλες μορφές τεχνών. Πέρασε από τον δάσκαλο στον μαθητή, εκτός από την πρώτη φορά όπου πραγματοποιήθηκε με διάδοση από στόμα σε στόμα. Τον 14ο αιώνα, οι πρωτεργάτες του Ισλάμ συνέβαλαν σημαντικά στην διάδοση του Silat σε όλη τη χώρα διδάσκοντας το παράλληλα με την θρησκεία. Έτσι, το Silat έγινε μέρος της καθημερινής πνευματικής πρακτικής.

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ PENCAK SILAT


  Υπάρχει συγκεκριμένη ορολογία στο Pencak Silat της οποίας κάποιες βασικές ονομασίες έχουν ως ακολούθως:

 • Kuda – Kuda Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την θέση του πατήματος του ποδιού ώστε να ενισχυθεί η στάση του σώματος.

 • Sikap και Gerak, χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες κινήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

 • Langkah. Είναι όρος που χρησιμοποιείται για την χρήση των βηματισμών στο Silat, όπως για παράδειγμα Langkah Tiga και Langkah Empat.

 • Kembangan. Είναι όρος για τις κινήσεις των χεριών και του σώματος οι οποίες πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της παρατήρησης και εγρήγορσης απέναντι στις κινήσεις του αντιπάλου, καθώς και ως μέσο για εύρεση κενού στην άμυνα του αντιπάλου.

 • Buah, χρησιμοποιείται για τις αμυντικές και επιθετικές τεχνικές στο Silat.

 • Jurus είναι ένας όρος που περιγράφει μια σειρά κινήσεων του άνω και κάτω κορμού και ο οποίος χρησιμοποιείται ως οδηγός για να τελειοποιήσει κάποιος την χρήση των ανεπτυγμένων τεχνικών των πολεμικών τεχνών.

 • Sapuan και Guntingan είναι όροι οι οποίοι περιγράφουν ένα τύπο buah (τεχνικής) η οποία έχει να κάνει με την πτώση του αντιπάλου κάνοντας επίθεση στο kuda – kuda του, κλωτσώντας το δυνατά έτσι ώστε ο αντίπαλος να χάσει την ισορροπία του και να πέσει.

 • Kuncian είναι ένας όρος για τεχνικές εξουδετέρωσης του αντιπάλου έως ότου αυτός να καταστεί ανίκανος να κινηθεί ή να υποχρεωθεί να αφοπλιστεί πλήρως. Όπως ακριβώς κάνει ένα φίδι σφικτήρας στο θήραμά του.

ΠΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ


  Υπάρχουν τέσσερις πτυχές και κατηγορίες στο Pencak Silat οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

 • Νοητική και Πνευματική Πτυχή - επικεντρώνεται στην δόμηση και ανάπτυξη της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ατόμου

 • Πολιτισμική και Καλλιτεχνική Πτυχή (Seni)- περιγράφει την καλλιτεχνική μορφή της τέχνης μέσω του χορού, της μουσικής και της παραδοσιακής ενδυμασίας.

 • Αυτοάμυνα (Bela Diri) – δίνεται έμφαση στις δεξιότητες του τεχνικού μέρους της τέχνης.

 • Αγωνιστική – Αθλητική Πτυχή (Tanding) – περιλαμβάνει αγώνες και επιδείξεις κινήσεων φόρμας.

ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ


  Υπάρχουν τέσσερις πτυχές και κατηγορίες στο Pencak Silat οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

 • Αρχικό επίπεδο.

 • Μέσο επίπεδο.

 • Επίπεδο δασκάλου.

 • Επίπεδο πολεμιστή.

ΟΠΛΑ


  Υπάρχουν κάποια όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται στο Pencak Silat και τα οποία είναι:

 • Keris – κυματοειδούς σχήματος μαχαίρι το οποίο είναι κοφτερό και από τις 2 πλευρές.

 • Kujang – ένα εξειδικευμένο Suntanese μαχαίρι.

 • Samping /Linso - μεταξωτό μαντήλι το οποίο φοριέται γύρω από την μέση ή στον ώμο ώστε να προστατεύεται το άτομο από επίθεση με μαχαίρι και να μπορεί να πραγματοποιήσει Kuncian.

 • Galah – Ραβδιά από ξύλο, μέταλλο ή μπαμπού.

 • Cindai – ύφασμα το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται ως γάντι ή τυλίγεται γύρω από το μέτωπο.

 • Tongkat /Toya – ραβδί το οποίο χρησιμοποιείται από ηλικιωμένους, ταξιδιώτες και επισκέπτες.

 • Kipas – παραδοσιακή βεντάλια η οποία μπορεί να γίνει από ξύλο ή μέταλλο.

 • Kerambit /Kuku Machan – μαχαίρι το οποίο σε σχήμα είναι σαν τα νύχια της τίγρης ώστε να μπορεί να κρυφτεί ανάμεσα στα μαλλιά μιας γυναίκας.

 • Sabit /Clurit – δρεπάνι το οποίο χρησιμοποιείται για αγροτικές εργασίες, καλλιέργειες και συλλογή συγκομιδής.

 • Sundang – σπαθί διπλής λεπίδας από το Bugis.

 • Rencong – ελαφρά κυρτό μαχαίρι από το Aceh.

 • Tumbuk Lada – η κυριολεκτική του έννοια είναι «μύλος πιπεριού» και είναι ένα μικρό μαχαίρι ελαφρώς κυρτό όπως το Rencong.

 • Gada – αμβλύ μεταλλικό όπλο.

 • Tombak – ακόντιο από μπαμπού, μέταλλο ή ξύλο.

 • Parang /Golok - κοντό σπαθί το οποίο χρησιμοποιείται για το άνοιγμα δρόμου ανάμεσα στα χόρτα στο δάσος.

 • Trisula – τρίαινα.

 • Chabang /Cabang – μικρή τρίαινα.

ΤΟ PENCAK SILAT ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ


Το Pencak Silat έχει γίνει γνωστό παγκοσμίως μέσω του αθλητικού κομματιού του από την διεξαγωγή αγώνων υπό τον έλεγχο της Persilat (Persekutuan Pencak Silat Antara Bangsa, ή αλλιώς International Pencak Silat Federation). Το 1987, το Pencak Silat συμμετείχε για πρώτη φορά στους 14ους Νοτιοδυτικούς Ασιατικούς Αγώνες (SEA Games) στην Τζακάρτα.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το Pencak Silat αναπτύχθηκε ραγδαία και η Persilat διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Η Persilat προωθεί το Pencak Silat σε πολλές χώρες στις πέντε ηπείρους με απώτερο στόχο να το εισάγει στα ολυμπιακά αθλήματα.

Η προσπάθειά της ομοσπονδίας απέδωσε όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Pencak Silat έξω από την Ασία και συγκεκριμένα στην Βιέννη της Αυστρίας το 1986. Το 2002, για πρώτη φορά, το Pencak Silat εισήχθη ως μέρος του προγράμματος στους Ασιατικούς Αγώνες του Busan, στην Νότια Κορέα.

Με τόσες προοπτικές ανάπτυξης, δεν θα είναι έκπληξη αν το Pencak Silat σύντομα γίνει τόσο γνωστό όσο το Taekwondo ή το Καράτε. Όχι μόνο στην Ασία, αλλά επίσης και στην Ευρώπη.

Pencak Silat is a comprehensive martial art from Indonesia. It is a form of self-defense which combines kicking, punching, grabbing, locking and several weapon-techniques to a graceful and dynamic hard-soft style. The emphasis lies in the agility, explosiveness and flexibility in combination with the surprise effect. All these aspects go hand in hand with traditional norms and values as brotherhood, self-discipline, politeness, loyalty and respect for others.

Pencak Silat’s origin is from the Indonesian-Malaysian archipelago. When the Pencak Silat was established can not exactly be determined. Although the oldest archeological findings in the Indonesian archipelago which refer to the existence of martial arts in Indonesia are dated approximately in the year 800 A.C. Therefore one is convinced that Pencak Silat is at least older than 1200 years. Through the centuries Pencak Silat has developed it self to the extremely varied martial art it is today. At this moment there are at least 800 different Pencak Silat styles in Indonesia and is practiced in many countries in the world.

In the past several names were given to this Indonesian martial art, which was mainly dependent on the region. The names used were parmoca, silat sile, silat, pencak, penak, etc. For example the name pencak was mainly used in Java and silat was mainly used in Sumatra. The name Pencak Silat as we know it today already existed before WWII and is in fact a combination of the two most used terms for this martial art. It was officially used for the first time in 1946, during the establishement of the first national Pencak Silat association (the IPSSI – Ikatan Pencak Silat Seluruh Indonesia). This organization is the predecessor of the current Pencak Silat association in Indonesia, the IPSI (Ikatan Pencak Silat Indonesia).

After analysis by the Pencak Silat grandmasters, they agreed upon a structure. This structure emphasizes the versatility of the Indonesian-Malaysian martial art. In this structure the Pencak Silat is devided in 4 aspects, namely;


 • Mental-spiritual, such aspect (e.g. meditation)

 • Cultural aspect (seni)

 • Sport/competition aspect (tanding)

Pencak Silat, also known as Silat, is traditional martial art that originated from Indonesia. The mother of all Pencak Silat organization across Indonesia is Ikatan Pencak Silat Indonesia (IPSI).

Pencak Silat has such a big impact to the world. Not only Indonesia, Pencak Silat has spreads far to Malaysia, Brunei, Vietnam, Singapore, the southern Philippines, and Thailand for the past few years.

Thus, together, Indonesia, Singapura, Malaysia and Brunei establish an international organization for martial arts federations from various countries.

The international organization of martial arts federations were named, Persekutuan Pencak Silat Antara Bangsa (Persilat). Persilat was established in March 11, 1980 on the initiative of Eddie M. Nalapraya from Indonesia, IPSI chairman at that time.

Beside IPSI, some other national Silat organizations include Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (PESAKA) in Malaysia, Persekutuan Silat Singapore (PERSIS) in Singapore, and Persekutuan Silat Brunei Darussalam (PERSIB) in Brunei.

History


As a country that surrounded by forests and various kinds of wild animals, the ancestors of Indonesia were accustomed to protecting themselves from both human and nature. In fact, thanks to nature, the ancestors of Indonesia able to learn few fighting moves.

By taking example of wild animals move, such as monkey, tiger, snake, hawk and many more, Pencak Silat as we know today is born. There is also another assumption that Pencak Silat came from the great skills of Indonesian native tribes in hunting and war. Cina and India are also bring influence of martial arts to Pencak Silat.

Pencak Silat is believed to start spreading around the 7th century AD but no one know for sure. It was assumed that Pencak Silat spread from Sumatra to various regions of Southeast Asia seacoast.

The spreading of Silat itself is just like any other kind of education. It was passed down from a teacher to a student. Although, at the very first time, it’s only simply from mouth to mouth.

The famous ancient kingdom of Indonesia such as the Kingdom of Sriwijaya and the Kingdom of Majapahit are told to have their own powerful warriors. These warriors have a very great skill in using the movement of martial arts.

Silat is more known as gayong and cekak Malaysia and Singapura. In Thailand, silat is known as bersilat, meanwhile it is known as pasilat in the southern Philippines.

Almost every region have their own martial arts character or warrior that they proud of. From Sunda Pajajaran, there is Prabu Siliwangi, as well as, Hang Tuah, the commander from Malacca. Gajah Mada, the Mahapatih from Majapahit kingdom and Si Pitung from Betawi are also the most well-known martial arts warrior in the history and legend. In the 11th century, there is a legend of Minangkabau, a practiced Silat, which in Minangkabau language called Silek, by Datuk Suri Diraja of Pariangan, Tanah Datar, which later being developed by the Minang people throughout Southeast Asia.

In the 14th century, the propagators of Islam contributed in spreading Silat across the country by teaching Silat along with the religion subject in surau or pesantren. Silat has become a part of the daily spiritual practice.

Terms in Pencak Silat


  See also :

 • Kuda-kuda is a term for the position of the foot tread to strengthen the position of the body.

 • Sikap and Gerak is a term for certain movements that performed in a match.

 • Langkah is a terms for the use of steps in silat, such as Langkah Tiga and Langkah Empat.

 • Kembangan is a term for the hand movements and body gestures performed while paying attention and aware of the movements of the enemy, as well as lurking for a gap between the enemy’s defenses.

 • Buah is a term for the defense and attack techniques in silat.

 • Jurus is a term for a series of basic movements for the upper and lower body, which is used as a guide to master the use of advanced techniques of martial arts (buah)

 • Sapuan and Guntingan is a term for one type of buah (technique) to dropped an enemy by attacking the enemy’s kuda-kuda, which kicking it off with a swipe (cut), so that the enemy lose his or her balance and fall.

 • Kuncian is a term for techniques to knock out an opponent until he or she become helpless, unable to move, or to disarm the enemy. Like a locking snake do to its food.

Aspects and Forms


  There are few aspects in Pencak Silat, such as:

 • Mental and Spiritual Aspects: to build and develop one’s personality and noble character.

 • Art and Culture Aspects: to describe the martial art form of dance, music and traditional dress.

 • Self-Defense Aspects: the emphasis on the technical capabilities martial.

 • Sport Aspects: includes competition and the demonstration of forms movement.

Level of Proficiency


  Like in any other form of martial arts in the world, Pencak Silat also has its own level of proficiency, such as:

 • Beginners level.

 • Intermediate level.

 • Coach level.

 • Warrior level.

Code of Conducts


  There are several rules that must be considered and do when practicing martial arts, such as:

 • The opening ceremony of the exercise which consists of:

  • Setting up the line of people.

  • Pray together led by a coach.

  • The reading of “Prasetya Pesilat Indonesia“.

  • A tribute (salute) to the coach, led by the leader of the line.


 • Warming up.

 • Core exercises.

 • Cooling down.

 • The closing ceremony of exercise ended with a tribute (salute) and shaking hands.

Weapons


  There are few weapons use in Pencak Silat, such as:

 • Keris: a dagger with spired and sharp on both sides.

 • Kujang: a specific knife of Sundanese.

 • Samping/Linso: a silk scarf worn around the waist or shoulder in order to protect one from knife attack and to do Kuncian.

 • Galah: sticks made of wood, steel or bamboo.

 • Cindai:  a fabric which is usually used as a glove or wrapped as head gear.

 • Tongkat/Toya: a stick used by elders, travelers and musafir.

 • Kipas: a traditional folding fan which can be made of wood or iron.

 • Kerambit/Kuku Machan: a blade shaped like tiger claws that can betucked in women’s hair.

 • Sabit/Clurit: a sickle used in agriculture, cultivating and harvesting crops.

 • Sundang: a double edge sword of Bugis.

 • Rencong: a slightly curved dagger from Aceh.

 • Tumbuk Lada: literally meaning “peppercorn crusher”, a small dagger that is slightly curved like Rencong.

 • Gada: a dull weapon made of steel.

 • Tombak: a javelin made of bamboo, steel or wood.

 • Parang/Golok: short sword used to cut branches that get in the way when passing through the woods.

 • Trisula: a three stake or a three-pronged weapon.

 • Chabang/Cabang: a short-handled trident.

Padepokan Pencak Silat Indonesia


Padepokan is a complex of residential with a wide enough area that provided for learning, teaching knowledge and specific skills. Padepokan Pencak Silat Indonesia (PnPSI) is a national and international scale of padepokan, which was officially opened by President Soeharto on 20 April 1997.

PnPSI located in Taman Mini Indonesia Indah with total approximately 5.2 hectares of land area. The total area of the building is 8,700 m2 meanwhile the total area of the verandas is about 5,000 m2. PnPSI has many function that basically and mostly are all about anything relating with the activity of Pencak Silat.

Pencak Silat in the Eyes of the World


Pencak Silat has become the well-known sports competitions under the control and regulation of Persilat (Persekutuan Pencak Silat Antara Bangsa, or The International Pencak Silat Federation). In 1987, Pencak Silat was first introduced and competed in the 14th Southeast Asian Games (SEA Games) in Jakarta.

During the 20th century, Pencak Silat has developed quite rapidly and Persilat has a big role in this. Persilat has been promoting Pencak Silat in several countries across 5 continents with the aim of making Pencak Silat became an Olympic sport.

Their efforts pay off when the first Pencak Silat World Championship outside of Asia is being held in Vienna, Austria, in 1986. In 2002, for the very first time, Pencak Silat was introduced as part of the show program at the Asian Games in Busan, South Korea.

With so many potential on developing Pencak Silat to the face of world, it won’t be a surprise if Pencak Silat soon will be as well-known as Taekwondo or Karate.  Not only in Asian, but also in Europe.